Dolby Atmos, DTS, Hi-Res: wat ze zijn en hun belang in Smart TV's (2024)

Dolby Atmos, DTS, Hi-Res: wat ze zijn en hun belang in Smart TV's (1)

Geluid met hoge resolutie, Dolby Atmos, DTS,… er zijn een groot aantal termen en begrippen die de aanschaf van een nieuwe televisie of zelfs andere audioapparatuur kunnen bemoeilijken. Daarom gaan we kijken wat elk van deze termen betekent, wat de voordelen zijn en andere belangrijke informatie. Zodat je alles duidelijk hebt.

Hi-Res Geluid

Dolby Atmos, DTS, Hi-Res: wat ze zijn en hun belang in Smart TV's (2)

De afgelopen jaren is niet alleen de beeldkwaliteit verbeterd. Weliswaar is het aantrekkelijker om reclame te maken voor iets dat met het blote oog zichtbaar is, zoals schermen die een 4K- en zelfs 8K-resolutie bieden, ondersteuning voor beelden met een hoog dynamisch bereik of HDR enz., maar ook de audio is sterk verbeterd.

Het probleem is dat door het niet het belang te geven dat het verdient, veel gebruikers zien hoe ze op middellange termijn niet kunnen genieten van de vooruitgang en verbeteringen die contentplatforms nu toevoegen. Het is dus de moeite waard om duidelijk te zijn over wat het te bieden heeft wanneer je een tv of een ander apparaat gaat kopen.

Het belangrijkste vandaag is de hoge resolutie of Hi-Res geluid.Deze term is niet meer of minder dan het acroniem van de term in het EngelsHoge Resolutieen verwijst naar een formaat dat is gemaakt met als doel dezelfde kwaliteit te bieden als de originele track. Dat wil zeggen om audio op te kunnen nemen en weer te geven met een kwaliteit die gelijk is aan die van het moment van opname.

Hoe krijg je dat? Om dit te doen, moet u eerst weten hoe u audio kunt vastleggen. Dit is een analoog proces waarbij de geluidsgolf die door elk van de instrumenten of stemmen wordt gegenereerd, wordt geanalyseerd en vastgelegd door middel van wat bekend staat als sampling. Met andere woorden, een proces dat bestaat uit het af en toe nemen van monsters om later die golfvorm opnieuw samen te stellen.

Zoals je je kunt voorstellen, hoe groter het aantal samples, hoe groter de frequentie of samplingsnelheid en dus de kwaliteit. Om je een idee te geven: een muziek-cd heeft een bemonsteringsfrequentie van 44,1 kHz en een resolutie van 16 bits. Hoge resolutie of Hi-Res audio verhoogt dat aantal echter tot 96 Khz.

Dit betekent dat het aantal golfvormmonsters per seconde wordt verdubbeld tot 96.000. Met een dergelijke toename en een 24-bits resolutie kan de golfvorm nauwkeuriger worden hercomponeerd, wat resulteert in een geluid met rijkere nuances en een grotere definitie.

Hoe dan ook, dit is de rauwe vangst. Bij het verzenden naar de verschillende apparatuur is het noodzakelijk om ze te comprimeren en dat is waar de andere twee termen in het spel komen: Dolby Atmos en DTS. Beide zijn technologieën die profiteren van het gebruik van Hi-Res-geluid via een van de compatibele formaten (FLAC, ALAC, DSD, MQA en WAV) om een ​​veel rijker surroundgeluid te bieden.

Wat is Dolby Atmos?

Dolby Atmos, DTS, Hi-Res: wat ze zijn en hun belang in Smart TV's (3)

Dolby Atmos is een gepatenteerde surround sound-standaard van Dolby. Hierdoor kun je de klassieke kanalen mixen die configuraties als 5.1, 7.1 en zelfs 9.1 zouden kunnen bieden met dynamische geluidsobjecten. Wat betekent dit laatste? Welnu, het geeft de mogelijkheid om tot 128 objecten in een saus te plaatsen en het gevoel van onderdompeling te verbeteren.

Dat wil zeggen, hoewel veel fabrikanten het graag meeslepend geluid noemen, is het dat nog steeds 3D geluid. De audio die wordt afgespeeld komt niet alleen van de voorkant, de zijkanten of de achterkant, maar komt ook van boven of onder de gebruiker. Daardoor is de ervaring veel rijker en is er meer duidelijkheid als het gaat om het bepalen waar een bepaald geluid vandaan komt.

Dit in bepaalde inhoud is erg interessant. Bij een concert kan dat bijvoorbeeld precies weten waar een instrument is geplaatst, wat de geluidsscène en daarmee de ervaring verbreedt. Wanneer u inhoud probeert af te spelen die compatibel is met een systeem dat dit formaat ondersteunt, is de waarheid dat er geen weg meer terug is.

Wat is DTS?

Dolby Atmos, DTS, Hi-Res: wat ze zijn en hun belang in Smart TV's (4)

DTS (Digitale Theatersystemen) je zou kunnen zeggen dat deze rivaal van Dolby qua surround sound. Momenteel heeft het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling ervan een groot aantal surround sound-formaten gelanceerd (DTS, DTS-HD of het lossless DTS-HD Master Audio-formaat), die allemaal beter zijn dan de vorige totdat we de laatste bereikten:DTS:X.

Met DTS:X bereik je ook diezelfde 3D, ruimtelijke of surround sound die zorgt voor een meeslependere ervaring. Op technisch vlak biedt het enkele verbeteringen ten opzichte van Dolby, maar toch heeft het niet de impact van de vorige gehad. Maar dat is niet waarom het moet worden uitgesloten, want er zijn platforms die de voordelen ervan overnemen en je zou een verbetering kunnen missen als je geen compatibele apparaten hebt.

Dolby Atmos of DTS:X

Dolby Atmos, DTS, Hi-Res: wat ze zijn en hun belang in Smart TV's (5)

Nu je beide systemen al hebt gezien, is de vraag die je jezelf misschien stelt: wat is beter, Dolby Atmos of DTS:X? Niemand is echt beter dan de ander. Beide oplossingen hebben hun eigen voor- en nadelen, hoewel ze in essentie hetzelfde nastreven: een betere surround sound-ervaring bieden.

Als we rekening houden met enkele technische aspecten, zoals het compressieniveau, lijkt DTS:X enigszins superieur door elk bestand minder te comprimeren. Maar hier is Dolby gerechtvaardigd met een betere prestatie van zijn codecs, zodat het bij dezelfde kwaliteit efficiënter zou zijn bij het verzenden van genoemde inhoud tussen apparaten of via diensten van internet.

Waar u als gebruiker duidelijk over moet zijn, is wat elk van hen biedt en dat beide complementair zijn. Als je beide kunt kiezen, beter dan beter. En ja, het is niet genoeg dat een dienst je content met Dolby Atmos of DTS:X-audio aanbiedt, je speler en geluidsapparatuur moeten er tegen kunnen. Zo niet, dan blijf je genieten van de vorige 5.1, 7.1 of 9.1 audiokwaliteit. Maar u zult niet het gevoel hebben dat het geluid overal in de kamer vandaan komt.


Dolby Atmos, DTS, Hi-Res: wat ze zijn en hun belang in Smart TV's (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 5941

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.